lainausmerkit aito

By | 28 toukokuun, 2023

Lainausmerkit ovat tärkeä osa kirjoituskieltämme. Ne ilmaisevat, että kirjoitetussa tekstissä esiintyvä lause tai sana on joko lainattu toisesta lähteestä tai on käytetty erityismerkityksessä. Tänään tarkastelemme tarkemmin lainausmerkkien käyttöä ja erityisesti sitä, milloin sana ”aito” on syytä laittaa lainausmerkkeihin.

Usein käytämme lainausmerkkejä silloin, kun lainaamme esimerkiksi jonkin henkilön sanomaa lausetta, kuten: ”Minä rakastan sinua”, sanoi Jussi. Lainausmerkit ilmaisevat, että kyseessä on toisen henkilön sanoma lause. Samalla tavalla käytämme lainausmerkkejä myös silloin, kun lainaamme esimerkiksi sanomalehdestä löytyvän lauseen tai jonkin kirjan kirjoittajan kirjoittaman tekstin.

Lisäksi käytämme lainausmerkkejä myös silloin, kun haluamme ilmaista jonkin asian erityisyyttä. Esimerkiksi, jos kirjoitamme ”aito” mansikka, voisimme laittaa lainausmerkit ”aito”:n ympärille ilmaisemaan, että kyse on jostain erityisestä tai poikkeuksellisesta. Tällä tavoin korostamme sitä, että aito mansikka on jotenkin erilainen kuin muut mansikat.

Mutta milloin sana ”aito” on syytä laittaa lainausmerkkeihin? Usein käytämme lainausmerkkejä silloin, kun haluamme ilmaista jonkin asian epävarmuutta. Esimerkiksi, jos ostamme väittämän mukaan ”aitoja” timantteja, mutta emme ole varmoja, ovatko ne todella aidot, voisimme käyttää lainausmerkkejä ”aitojen” timanttien ympärillä. Näin ilmaisemme epävarmuuttamme siitä, ovatko kyseessä oikeat timantit vai eivät.

Toisaalta jos olemme täysin varmoja, että kyseessä on aito asia, emme tarvitse lainausmerkkejä. Esimerkiksi, jos kirjoitamme, että olemme löytäneet aitoja timantteja, jotka ovat arvokkaita, emme tarvitse lainausmerkkejä sanoille ”aitoja” tai ”arvokkaita”, koska tiedämme kyseessä olevan totta.

Lainausmerkkien käyttö kannattaakin pitää mielessä kirjoittaessa, sillä ne ovat tärkeitä tekstissä esiintyvien lauseiden ja sanojen oikeanlaisen merkityksen välittämisessä. Muista kuitenkin, että vaikka käyttäisit lainausmerkkejä, se ei takaa kyseessä olevan asian aitoutta – siksi kannattaa aina olla varovainen, kun tekee arvokkaita ostoksia tai käyttää sanoja, jotka saattavat aiheuttaa epäselvyyttä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *