lainausmerkin jälkeen pilkku

By | 26 toukokuun, 2023

”Lukiolaiset eivät enää lue kirjoja”, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Tämä huolestuttava trendi on todellinen haaste niin opettajille kuin vanhemmillekin.

Kirjojen lukeminen on tärkeää sekä henkilökohtaisen kehityksen että yleissivistyksen kannalta. Lukiolaisille se on myös koulunkäynnin kannalta välttämätöntä. Lukutaidon ja sanavaraston kehittyminen ovat avainasemassa esimerkiksi erilaisissa lukiotehtävissä. Kirjojen lukeminen on myös yksi parhaista tavoista oppia argumentaatiotaitoja ja kehittää kriittistä ajattelua.

Miksi sitten niin monet lukiolaiset välttelevät kirjojen lukemista? Yksi syy voi olla se, että teknologia on tuonut mukanaan runsaasti muita vaihtoehtoja vapaa-ajan viettoon. Lukemisen sijaan nuoret saattavat uppoutua sosiaalisen median äärelle, pelaamiseen tai videoiden katseluun. Toinen syy voi olla se, että lukio-opiskelu on koettu henkisesti raskaaksi ja vapaa-ajalla halutaan vain rentoutua.

Mutta miten sitten innostaa lukiolaisia lukemaan? Opettajilla on tässä tärkeä rooli. Luokassa voi järjestää kirjapiirejä tai lukea yhdessä ääneen, jolloin opiskelijat saavat kirjojen sisältöä konkreettisesti pureskeltavaksi. Luokkatilanteiden lisäksi lukemista kannattaa tukea myös kotona. Vanhemmat voivat esimerkiksi vinkata hyvästä kirjasta tai keskustella lukemastaan opiskelijan kanssa.

On tärkeää muistaa, että kirjojen lukeminen ei ole vain yksilön henkilökohtainen valinta, vaan se on taito, jota tarvitaan monissa eri tilanteissa koulussa ja sen ulkopuolella. Lukiolaisten kiinnostuksen herättäminen kirjoja kohtaan onkin tärkeä tehtävä, jotta tulevat sukupolvet osaavat arvostaa ja hyödyntää kirjojen tietoa ja viihdearvoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *