lainausmerkin ja pisteen paikka

By | 25 toukokuun, 2023

Lainausmerkki ja piste ovat tärkeitä kieliopillisia elementtejä, jotka vaikuttavat lauseiden ja virkkeiden merkityksiin. Niiden oikea käyttö auttaa selvittämään, mitä kirjoittaja tarkoittaa kommunikoidessaan teksteissään.

Lainausmerkin sijainti

Lainausmerkkiä käytetään usein merkitsemään lainattuja lauseita, sanoja tai ajatuksia. Lainausmerkki voi olla yksinkertainen (’) tai kaksois (”).

Kun lainaus on yhden lauseen mittainen, lainausmerkki sijoitetaan lauseen alkuun, lainauksen eteen. Esimerkiksi:

”Olemme kaikki samassa veneessä.”

Jos lainattu lause on pidempi kuin yksi lause, lainausmerkit sijoitetaan lauseiden alkuun ja loppuun. Esimerkiksi:

”Kielellämme on rajaton voima”, kirjoitti Joseph Conrad, ”ja meidän on käytettävä sitä vastuullisesti.”

Lainattu teos, kuten kirja tai artikkeli, voi myös lainata muita teoksia. Tässä tapauksessa ulommat lainausmerkit ovat kaksoislainausmerkkejä, ja sisemmät ovat yksinkertaisia. Esimerkiksi:

”Kuten Shakespeare sanoi: ’To be or not to be’.”

Pisteen sijainti

Piste puolestaan ​​merkitsee lauseen loppua, ja sen käyttöön liittyy tiettyjä sääntöjä. Yleensä piste sijoitetaan lauseen loppuun lainausmerkkien sisään, jos koko lainaus on osa lausetta. Esimerkiksi:

Väinö Linna kirjoitti, että ”jokaisen on löydettävä oma tarkoituksensa” kirjassaan Tuntematon sotilas.

Jos vain osa lainauksesta on osa lausetta, pisteen sijainti riippuu siitä, mitä on lainattu tai kirjoitettu. Esimerkiksi:

Väinö Linna kuvaa Tuntemattomassa sotilaassa ”yksinkertaisia ihmisiä, jotka yrittävät selviytyä” . (Tässä piste on lainausmerkkien ulkopuolella, koska lauseen lopussa on lainatuon jälkeen täsmennys, että Linnan teoksessa kuvataan yksinkertaisia ihmisiä, jotka yrittävät selviytyä).

On kuitenkin tärkeää huomata, että brittiläisessä englannissa pistettä ei välttämättä laiteta lainausmerkkien sisään, kun lainaus ei ole osa lausetta. Yhdysvaltalaisessa englannissa taas pisteen laittaminen lainausmerkkien sisään on pakollista, oli lauseen sisältö mikä tahansa.

Yhteenveto

Lainausmerkki ja piste ovat tärkeitä elementtejä kielessä, jotka vaikuttavat lauseiden ja virkkeiden merkitykseen. Lainausmerkit sijoitetaan lainauksen ympärille, ja piste sijoitetaan lainausmerkkien sisään, jos se liittyy lainattuun kokonaisuuteen. On tärkeää huomata kulttuurierot Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian välillä. Kun kirjoittaja käyttää näitä elementtejä oikein, se tekee teksteistä selkeämpiä ja helpommin ymmärrettäviä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *