kysymysmerkki lainausmerkki sulut piste

By | 20 toukokuun, 2023

Kysymysmerkki, lainausmerkki, sulut ja piste ovat kirjoitusmerkkejä, joita käytetään yleisesti kirjoituksissa. Jokaisella niistä on oma merkityksensä ja käyttötapansa, ja niiden oikea käyttö on tärkeää, jotta tekstin merkitys välittyy lukijalle oikein.

Kysymysmerkki (?)

Kysymysmerkkiä käytetään kysymyslauseen lopussa. Se ilmaisee, että kyseessä on kysymys, johon odotetaan vastausta. Kysymysmerkkiä voi käyttää myös epävarmasta väittämästä tehdyn kysymyksen merkiksi, esimerkiksi ”Hän tulee myöhemmin?”. Kysymysmerkin käyttöä tulee välttää liiallisesti, ja se tulisi lisätä vain todellisiin kysymyksiin.

Lainausmerkki (“ ”)

Lainausmerkkejä käytetään ilmaisemaan suoraa lainausta. Ne merkitään lainattavien sanojen, lauseiden tai virkkeiden alkuun ja loppuun. Lainausmerkkejä käytetään myös ilmaisemaan sanojen ironiaa tai puhuja käyttää lainattua ilmaisua tavalla, joka eroaa sen normaalista merkityksestä. Esimerkiksi: ”Hän kutsui sen ’lahjaksi’.” Lainausmerkkejä käytetään myös joskus yksittäisten sanojen alleviivaamiseen, mutta tämää käytäntöä tulee välttää.

Sulut ( )

Suluilla tarkoitetaan kahta pyöreää sulkeista, jotka asetetaan tekstin halutun kohdan ympärille. Niitä käytetään lisäinformaation tai selventävän tekstin merkitsemiseksi. Usein sulut sisältävät lyhyen huomautuksen, joka on sidottu siihen lauseeseen, johon se liittyy. Esimerkiksi: ”Kirjoitin kirjan (tai ainakin yritin)”. Sulkeita voidaan käyttää myös lauseen lyhentämiseen, esimerkiksi ”Hänen nimensä on John (tuttavallisemmin Johnnie)”. Sulkeiden käyttöä tulee kuitenkin välttää yleisissä kieliasuissa, sillä ne voivat lisätä turhaa häiriötekijää tekstiin.

Piste (. )

Pistettä käytetään isolla alkukirjaimella alkavan lauseen lopussa. Se toimii lauseen lopettajana ja erottaa kaksi eri lausetta toisistaan. Pisteitä käytetään myös lyhenteiden lopussa, esimerkiksi ”Oy Ab Ltd.”. Pisteitä käytetään myös mittayksiköitä ilmaistaessa, esimerkiksi “10 cm”.

Yhteenveto

Kysymysmerkki, lainausmerkki, sulut ja piste ovat kaikki tärkeitä kirjoitusmerkkejä, joiden käyttöä tulee hallita kirjoittaessa. Niiden oikea käyttö auttaa tekstin selkeydessä ja välittää lukijalle halutun viestin. On tärkeää välttää niiden käyttöä liiallisesti, sillä liika merkkien käyttö voi vaikeuttaa tekstin ymmärtämistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *