kummalle puolelle pistettä lainausmerkit

By | 15 toukokuun, 2023

Lainausmerkit ovat merkittävä osa kirjoitettua tekstiä. Ne tulevat tarpeeseen silloin, kun halutaan lainata jonkin toisen henkilön sanoja, ilmaista ironiaa tai korostaa jotain erityistä sanaa tai ilmausta. Lainausmerkkejä käytetään myös nimien ja teosten osoittamiseen.

Lainausmerkkien oikeasta käytöstä on puhuttu paljon ja kiistanalaisena kysymyksenä on ollut se, kummalle puolelle pistettä lainausmerkki kuuluu. Pitäisikö kirjoittaa ”lainausmerkki.” vai ”lainausmerkki”.?

Suomen kielen perussääntö on se, että yksittäiset kysymys- ja huutomerkki merkit kirjoitetaan aina lainausmerkkien ulkopuolelle. Jos lause päättyy huuto- tai kysymysmerkkiin ja sitä seuraavat lainausmerkit, tulevat merkit lainausmerkkien ulkopuolelle, samoin kuin pilkut ja pisteet.

Esimerkki: ”Onko tämä oikea ratkaisu?”, kysyi Olli.

Jos käytetään heittomerkkiä (’) pääluvun merkkinä, sijoitetaan se aina sanan sisään ilman välilyöntiä ja mahdollisten muiden välimerkkien päälle samalle korkeudelle kuin muutkin merkit.

Lainausmerkin pisteen paikka puolestaan on hieman hankalampi kysymys. Yleensä piste kirjoitetaan lainausmerkkien sisään, jos se kuuluu lainatun tekstin loppuun. Jos taas teksti jatkuu lainauksen jälkeen, piste kirjoitetaan lainausmerkkien ulkopuolelle.

Esimerkki 1: ”Hän sanoi: ’Tulinkin jo.’”.
Esimerkki 2: ”Minulla on kova nälkä”, sanoi Heikki, ”lähdetäänkö syömään?”

On myös kuitenkin tapauksia, joissa piste on osa lainattua tekstiä ja se kirjoitetaan lainausmerkkien sisään, vaikka lause jatkuisikin sen jälkeen.

Esimerkki: Hän kirjoitti kirjeessään: ”Olen tullut unelmieni luo.”

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että lainausmerkin pisteen paikka riippuu lainauksen tai sen osan asemasta lauseessa. Jos lainaus päättyy pisteeseen, niin piste tulee lainausmerkkien sisälle. Muissa tapauksissa piste tulee lainausmerkkien ulkopuolelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *