kotus lainausmerkit

By | 14 toukokuun, 2023

Lainausmerkit ovat kirjoitusmerkkejä, joita käytetään ilmaisemaan, että kyseessä on suora lainaus tai lainaat jotain sanasta sanaan. Lainausmerkkien käyttö on tärkeää, jotta tekstiä ei sekoiteta kirjoittajan omaan tekstiin.

Kotimaisten kielten keskus (Kotus) antaa suosituksensa lainausmerkkien käytöstä. Kotuksen mukaan lainausmerkkejä käytetään eri yhteyksissä, kuten lainaussanoissa, ilmausten korostamisessa, ironian käytössä tai nimenomaisesti ilmaisemaan ilmauksen käyttöä. Lainausmerkit voidaan sijoittaa tekstissä lauseen sisälle tai sen ulkopuolelle; mikä tapa valitaan, riippuu tekstistä.

Lainausmerkit ovat tärkeitä myös siksi, että ne erottavat tekstin esimerkiksi sitaatista tai sanaleikistä. Kirjoittajan tuleekin kiinnittää huomiota siihen, että käyttää lainausmerkkejä oikein, sillä niiden väärinkäyttö voi aiheuttaa väärinkäsityksiä tai jopa vahingollisia seurauksia.

Kotuksen mukaan lainausmerkkejä ei käytetä kuitenkaan kaikkiin ilmauksiin, jotka joillain kirjoittajilla ovat niille kehittyneet. Esimerkiksi lainausmerkkejä ei tarvitse käyttää, kun puhutaan jostain sellaisesta, joka on jo yleisesti käytössä ja jolla on kiinteä merkitys.

Voidaankin sanoa, että lainausmerkkien käyttö on tärkeää tekstissä, sillä se erottaa kirjoittajan sanomaa muusta tekstistä. Lainausmerkkien säännöllinen käyttö varmistaa myös sen, että lukija ymmärtää kirjoittajan tarkoituksen oikein. Siksi onkin hyvä muistaa käyttää lainausmerkkejä aina kun ne ovat tarpeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *