kolme pistettä lainausmerkki

By | 13 toukokuun, 2023

Kolme pistettä lainausmerkki tarkoittaa tekstissä käytettyä merkkijonoa ”…”, joka viittaa siihen, että osa alkuperäisestä lauseesta on jätetty pois. Lainausmerkeissä käytetyt kolme pistettä voivat välittää erilaisia merkityksiä ja ne ovat käytössä niin kirjallisuudessa kuin arkikielessäkin. Tässä artikkelissa tarkastellaan kolmea tapaa, joilla kolme pistettä lainausmerkkiä voidaan käyttää.

1. Lauseen keskeytys

Yksi yleisimmistä tavoista käyttää kolmea pistettä lainausmerkissä on lauseen keskeytyksen ilmaiseminen. Esimerkiksi, jos henkilö puhuu ja keskeyttää lauseensa ennen kuin hän on saanut sen loppuun, kolme pistettä voivat olla käytössä osoittamassa, että lause jäi kesken.

Esimerkki: ”En ole ihan varma, miten tämä toimii, mutta voisin kokeilla…”.

Toisaalta, jos henkilö on kirjoittamassa ja jättää lauseen kesken, kolme pistettä voivat olla käytössä osoittamassa, että jokin jäi sanomatta tai kirjoittamatta.

Esimerkki: ”En ole oikein varma, mitä hän tarkoitti tällä…”.

2. Jättämällä sanat pois

Kolmea pistettä lainausmerkkiä voidaan käyttää myös silloin, kun halutaan jättää lauseesta pois osa sanoista, mutta silti säilyttää alkuperäisen lauseen merkitys. Tätä käytetään esimerkiksi lauseissa, joiden sisältöä muutetaan, mutta joita ei haluta toistaa kokonaisuudessaan.

Esimerkki: Alkuperäinen lause: ”Hän sanoi, että hänellä on liikaa tekemistä”.
Uusi lause: ”Hän sanoi, että hänellä on liikaa…”.

3. Epävarmuuden tai muiden tunteiden ilmaisu

Kolmea pistettä lainausmerkkiä voidaan käyttää myös silloin, kun halutaan välittää epävarmuutta tai muuta tunteiden ilmentymää lauseessa. Tämä käytäntö voidaan nähdä usein kirjallisuudessa, kun halutaan vihjata siihen, että jokin on jäänyt sanomatta tai että henkilö ei ole varma siitä, mitä sanoo.

Esimerkki: ”En tiedä miksi hän lähti…”. Tässä lauseessa käytetyt kolme pistettä viittaavat siihen, että henkilö ei ole varma, miksi toinen henkilö lähti.

Kolme pistettä lainausmerkkien kanssa voi välittää erilaisia merkityksiä ja ilmaisia tunteita. Kolme pistettä lainausmerkkien kanssa on yleisessä käytössä kirjallisuudessa, ja ne ovat vakiintunut tapa osoittaa lauseen keskeytys, ilmaista epävarmuuttaja jättämällä sanat pois.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *