kolme pistettä lainausmerkit

By | 12 toukokuun, 2023

”Kolme pistettä” on kirjoituksessa käytetty merkkiyhdistelmä, joka tunnetaan myös nimellä ellipsi. Se koostuu kolmesta peräkkäisestä pisteestä, jotka ilmaisevat, että tekstistä on jätetty jotain pois. Tämä merkkiyhdistelmä on yleinen niin kirjoitus- kuin puhekulttuurissa, ja sitä käytetään monissa eri yhteyksissä.

Ensinnäkin, kolmea pistettä voidaan käyttää jatkoksi tekstissä, kun kirjoittaja jättää jonkin asian sanomatta. Esimerkiksi: ”En halua puhua siitä…” Tämä voi viitata siihen, että kirjoittaja jättää tarkoituksella joitakin tärkeitä yksityiskohtia mainitsematta, tai että hän haluaa jättää lukijan arvioitavaksi, mitä hän on jättänyt sanomatta.

Toiseksi, kolmea pistettä voidaan käyttää myös merkiksi siitä, että ajatus jatkuu. Esimerkiksi: ”Kaikki oli valmista juhliin…kunnes sähkökatko sotki suunnitelmat.” Tämän merkitys on, että asia ei pääty siihen, vaan on vielä jotain, mitä tapahtuu sen jälkeen.

Kolme pistettä voi myös merkitä taukoa puheessa tai ajatuksessa. Esimerkiksi: ”Hmm…en oikein tiedä, mitä ajatella tästä.” Tässä yhteydessä kolme pistettä ilmaisee, että henkilö pohtii hetken ennen vastaamistaan tai että hän on epävarma siitä, mitä sanoa.

Kaiken kaikkiaan kolme pistettä on merkkiyhdistelmä, joka ilmaisee useita eri merkityksiä kirjoituksessa. Se voi viitata siihen, että jokin on jätetty sanomatta, että ajatus jatkuu, tai että henkilö pohtii tai epäröi. Tästä syystä se on erittäin käyttökelpoinen merkki monissa eri yhteyksissä, ja se auttaa lukijaa ymmärtämään tekstiä paremmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *