kirjoittajan abc lainausmerkit

By | 12 toukokuun, 2023

Kirjoittajan ABC: Lainausmerkit

Lainausmerkit ovat tärkeä osa kirjoittajan työkalupakkia. Ne auttavat erottamaan omat ajatukset toisten tekstistä ja korostamaan tärkeitä kohtia. Lainausmerkkiä käytetään myös kertomaan, että joku toinen on sanonut tai kirjoittanut lauseen.

Lainausmerkkien käyttö

Lainausmerkkiä käytetään yleensä silloin, kun lainataan jonkun muun kirjoittamaa tai sanomaa tekstiä. Esimerkiksi: ”Tuulee kovasti tänään”, sanoi äiti. Lainausmerkkejä käytetään myös silloin, kun kirjoitetaan sanoja, joiden merkitys poikkeaa tavallisesta käytöstä. Esimerkiksi: Hän ”sylkäisi” maahan.

Lainausmerkit voivat myös auttaa korostamaan tärkeää kohtaa tekstissä. Esimerkiksi: Tämä on erittäin ”tärkeä” viesti. Tällöin sanan tärkeä käyttö voi tarkoittaa esimerkiksi ironiaa tai sarkasmia.

Lainausmerkit ovat myös tärkeitä silloin, kun kirjoitetaan ulkomaisia sanoja tai lainasanoja. Esimerkiksi: Hän tilasi ”pizzaa” ravintolasta.

Muotoilu

Lainausmerkkien muoto ja koko vaihtelevat eri maissa ja eri kielissä. Suomessa yleisesti käytetty muoto on kaksinkertaiset lainausmerkit (” ”), kun taas englannissa käytetään yleensä yksinkertaisia lainausmerkkejä (’ ’). Joissakin kielissä käytetään lainausmerkkien sijasta muita merkkejä, kuten heittomerkkejä, sulkeita tai hakasulkeita.

Kun käytetään lainausmerkkejä, ne tulee sijoittaa suoraan lainattavan tekstin ympärille. Lainausmerkit voidaan sijoittaa myös siten, että ensimmäinen lainausmerkki on yläpuolella ja toinen alapuolella. Tällöin merkkien rooleja voi olla vaikea hahmottaa, joten usein suositellaan ensinmainittua tapaa.

Lainausmerkkiä ei yleensä käytetä otsikoissa tai kirjan nimissä, mutta niitä voi käyttää esimerkiksi lyhyissä sitaateissa otsikossa. Esimerkiksi: ”Elämä on lyhyt”.

Loppusanat

Lainausmerkit ovat tärkeä osa kirjoittajan työkalupakkia. Niiden avulla voi erottaa toisten tekstin omastaan ja korostaa tärkeitä kohtia. Lainausmerkkien käyttö on standardisoitu eri maissa ja kielissä, ja niitä kannattaa käyttää oikeaoppisesti. Lainausmerkit ovat pieni, mutta merkittävä osa kirjoittajan taitoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *