kirjoitetaanko piste ennen vai jälkeen lainausmerkkien

By | 12 toukokuun, 2023

Lainausmerkkien käyttö on yleistä kirjoittamisessa, mutta se aiheuttaa usein kysymyksiä siitä, kirjoitetaanko piste ennen vai jälkeen lainausmerkkien. Tämä on erityisen tärkeää englanninkielisessä kirjoittamisessa, jossa lainausmerkkien käyttö on erittäin yleistä.

Yleisenä sääntönä voidaan sanoa, että piste kirjoitetaan yleensä lainausmerkkien sisäpuolelle, jos se koskee lainattua tekstiä. Jos piste sen sijaan koskee koko lausetta, se kirjoitetaan lainausmerkkien ulkopuolelle.

Esimerkki 1: ”Minä rakastan suklaata”, hän sanoi.

Esimerkki 2: ”Minä rakastan suklaata.”

Ensimmäisessä esimerkissä piste on lauseen lopussa ja se on osa lainattua tekstiä, joten se kirjoitetaan lainausmerkkien sisäpuolelle. Toisessa esimerkissä piste koskee koko lausetta, joten se on lainausmerkkien ulkopuolella.

On kuitenkin olemassa poikkeuksia tähän sääntöön. Esimerkiksi, jos lainaus sisältää kysymyksen tai huutoa, piste voi olla lainausmerkkien ulkopuolella.

Esimerkki 3: ”Miksi sinä rakastat suklaata?!”

Esimerkki 4: ”Miksi sinä rakastat suklaata?” hän kysyi.

Kolmannessa esimerkissä piste koskee koko lausetta, ja huutomerkki on osa lainattua tekstiä, joten molemmat ovat lainausmerkkien ulkopuolella. Neljännessä esimerkissä kysymys on osa lainattua tekstiä, joten piste on lainausmerkkien sisäpuolella.

On myös huomattava, että eri kielissä saattaa olla erilaisia käytäntöjä tämän suhteen. Esimerkiksi ranskankielisessä kirjoittamisessa piste tulee yleensä lainausmerkkien ulkopuolelle.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että piste kirjoitetaan yleensä lainausmerkkien sisäpuolelle, jos se koskee lainattua tekstiä. Jos piste koskee koko lausetta, se kirjoitetaan lainausmerkkien ulkopuolelle. On kuitenkin olemassa poikkeuksia tähän sääntöön, ja eri kielissä voi olla erilaisia käytäntöjä. On tärkeää tarkistaa oikea käytäntö kunkin kielen ja tilanteen mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *