kielioppi lainausmerkit piste

By | 9 toukokuun, 2023

Kielioppi – Lainausmerkit – Piste

Lainausmerkkejä käytetään ilmaisemaan toisen henkilön sanomaa tai viittaamaan johonkin kirjoitukseen. Lainausmerkit voidaan sijoittaa joko yhden sanan tai koko lauseen ympärille. On kuitenkin tärkeää kiinnittää huomiota siihen, kuinka lainausmerkit sijoitetaan pisteiden kanssa.

Jos lainausmerkit sijoitetaan lauseen sisään, eli kyseessä on lainauksen sisältämän lauseen loppu, tulee piste sijoittaa lainausmerkkien sisäpuolelle. Esimerkiksi: ”Tänään on kaunis päivä.”

Jos taas lainausmerkit sijoitetaan vain yhden sanan ympärille, tulee piste sijoittaa lainausmerkkien ulkopuolelle. Esimerkiksi: Hän sanoi, että ”leipä” on tärkeää.

On myös tärkeää huomata, että jos lainausmerkkiä seuraa pilkku, sana tai ilmaus, tulee pilkku, sana tai ilmaus sijoittaa lainausmerkkien ulkopuolelle. Esimerkiksi: ”Minulla on paljon töitä”, sanoi hän.

Joskus voi tulla tilanne, jossa lainausmerkit yhdistyvät toisen merkin, kuten kysymysmerkin tai huutomerkkien kanssa. Tällöin on tärkeää sijoittaa merkit oikein. Esimerkiksi: Hän kysyi: ”Oletko nyt varma?”.

Yhteenvetona voidaan todeta, että lainausmerkkejä käytettäessä on tärkeää huomioida pisteiden sijoitus. Tämä helpottaa lukemista ja varmistaa sen, että viesti välittyy oikein.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *