keskustelu lainausmerkit

By | 8 toukokuun, 2023

Keskustelu lainausmerkeissä – Vaihtoehtoinen kommunikointitapa vai kielivirhe?

Lainausmerkeillä on merkityksensä, ja niiden käyttö on moninaista. Yleensä niitä käytetään korostamaan tai merkitsemään jotain tiettyä sanaa, lausetta tai osaa tekstistä. Kuitenkin joissain tapauksissa lainausmerkkiä käytetään osana keskustelua tai puheenvuoroa. Tällöin keskustelu käydään yhdessä sopien, että tietty henkilö käyttää lainausmerkkejä ilmaisemaan omaa puhettaan, ja keskustelukumppanit merkitsevät lainausmerkeillä oman puheensa.

Tämäntyyppinen keskustelu lainausmerkeissä on yleensä tuttu enemmän netin keskustelupalstoilta ja chatteiltä, joissa on usein tarpeen merkitä omat puheenvuorot selkeästi. Monet käyttäjät haluavat erottaa oman viestitulvansa ja oman mielipiteensä selkeästi keskustelukumppanien puheesta, ja lainausmerkkien avulla tämä on yleensä helppo toteuttaa.

Kuitenkin, joissakin tilanteissa lainausmerkkien käyttö voi olla lähinnä vain kielivirhe. Tämä koskee erityisesti tilanteita, joissa viestintä käydään pelkästään kirjallisesti (esim. tekstiviesteissä ja sähköpostissa). Tällöin lainausmerkit, joilla ilmaisee omaa puhettaan, eivät ole tarpeen, sillä on selvää ketkä ovat keskustelussa mukana. Lainausmerkit voivat jopa hämmentää keskustelukumppaneita ja vaikeuttaa viestinnän ymmärtämistä.

Joskus lainausmerkkien käyttö voi myös johtaa epäselvyyksiin ja väärinymmärryksiin. Tämä voi tapahtua, jos lainausmerkkejä käytetään ilmaisemaan ironiaa tai sarkasmia. Vaikka kirjoittaja ymmärtäisi oman puheensa tarkoituksen, nämä sävyt eivät aina välity lukijalle. Tästä syystä on tärkeää käyttää lainausmerkkejä harkiten ja vain silloin, kun ne ovat todella tarpeen.

Lopuksi, vaikka lainausmerkkien käyttö keskustelussa voi olla tarpeen tietyissä tilanteissa, on tärkeää muistaa, että niiden liiallinen käyttö voi hämmentää keskustelukumppaneita ja vaikeuttaa viestinnän ymmärtämistä. On hyvä tarkastella omia kirjoitustapojaan ja miettiä, kuinka viestintä on selkeintä ja helpointa. Ei aina tarvitse turvautua lainausmerkkeihin, vaan usein pelkkä selkeä ja ymmärrettävä viestintätapa riittää hyvin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *