käytetäänkö lainausmerkkien jälkeen väliä

By | 22 toukokuun, 2023

Lainausmerkkien käyttöä voi joskus hankaloittaa se, että on epäselvää, tulisiko lainausmerkkien jälkeen käyttää välilyöntiä vai ei. On olemassa erilaisia näkemyksiä siitä, miten asian kanssa tulisi toimia.

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että kannattaa käyttää välilyöntiä lainausmerkkien jälkeen. Näin helpotetaan tekstin lukemista ja selkeytetään ilmaisua. Esimerkiksi lause ”Hän sanoi:” on epäselvä ilman välilyöntiä, sillä se voisi jatkua monella eri tavalla. Oikein kirjoitettuna lause muuttuu selkeämmäksi: ”Hän sanoi: ”Hei!””.

Toisaalta on myös tilanteita, joissa välilyöntiä ei tarvitse käyttää. Erityisesti tämä koskee lyhyitä lainauksia, jotka ovat osa lausetta. Esimerkiksi ”Minä sanoin hänelle ’no, ei se mitään’ ja jatkoimme matkaa.” ei tarvitse välilyöntiä, sillä lainaus on osa lausetta eikä sen ympärillä ole erillistä taukoa.

Tärkeintä on ymmärtää lainausmerkkien käytön perusteet ja käyttää niitä johdonmukaisesti. Kun käyttöön lisätään vielä oikein sijoitetut välilyönnit, tekstistä tulee entistä selkeämpää ja helpommin luettavaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *