
”Idiootin päiväkirja” – nerokas kuvaus arjen absurdiudesta
Markus Nummen aikalaiskuvaus ”Idiootin päiväkirja” (2013) on teos, joka herättää ajatuksia ja nauruntapauksia lukijassa. Nummen teos kertoo tarinan päähenkilön, nimeltään Aki Ollikaisen, elämästä ja arjesta. Tarina sijoittuu nykypäivän Suomeen, mutta sen tapahtumat saavat lukijan miettimään, kuinka absurdi nykypäivän elämä oikeastaan onkaan.
Teoksen päähenkilö Aki Ollikainen on keski-ikäinen mies, joka on töissä puhelinmyyjänä ja asuu yksin kaksiossa. Hän elää tavallista työpäivää ja kohtaa jokapäiväisiä haasteita kuten ärsyttäviä asiakkaita ja sotkuisia kotitöitä. Nummen teos kuvaa kuitenkin taidokkaasti sitä, kuinka jokapäiväisten tapahtumien takana on monesti syvempiä merkityksiä ja viestejä.
Teoksen juoni ei ole perinteinen, sillä tapahtumia ei ole varsinaisesti juonellisessa järjestyksessä. Nummi rakentaa teoksensa pienistä pätkistä ja kohtauksista, jotka muodostavat kokonaisuudessaan mielenkiintoisen kollaasin erilaisista arjen ilmiöistä.
Yksi teoksen vahvuuksista on Nummen taito kuvata henkilöiden sisäistä maailmaa ja tunteiden kirjoa. Päähenkilö Aki on samanaikaisesti ärsyttävä, herkkä ja huvittava hahmo, joka onnistuu aina välillä yllättämään lukijan.
Nummen tekstin erityispiirre on sen ironisuus ja huumori. Teos ei ole pelkästään synkkä tai negatiivinen, vaan tarinassa on hulvatonta komiikkaa ja varsinkin henkilöhahmojen dialogi on paikoin riemastuttavan absurdi.
Idiootin päiväkirja on teos, joka onnistuu kuvamaan nykypäivän yhteiskunnassa vallitsevia ilmiöitä hauskalla ja oivaltavalla tavalla. Se on kirja, joka naurattaa lukijan aivan kippurassa, mutta samalla herättää ajatuksia ja saa pohtimaan omaa arkea ja sen absurdiutta.