käsite lainausmerkit

By | 21 toukokuun, 2023

Lainausmerkit ovat lyhytjänteisiä merkkejä, jotka ympäröivät ilmauksia tai lauseita, jotka on otettu suoraan toisen henkilön sanomana tai kirjoittamana. Ne ovat tärkeitä kirjoittamisessa, koska ne auttavat erottamaan suoran lainauksen muusta kirjoitetusta tekstistä, tekevät tietyn ilmauksen tai sanan merkityksen selvemmäksi ja voivat auttaa ilmaisemaan ironiaa tai sarkasmia.

On kuitenkin tärkeää tietää, miten käyttää lainausmerkkejä oikein, jotta teksti näyttää ammattimaiselta ja selkeältä. Tässä artikkelissa käsitellään lainausmerkkien käytön perusteet.

Lainausmerkit käytössä

Lainausmerkit voi käyttää monella eri tavalla. Tässä ovat yleisimmät käyttömuodot:

1. Suora lainaus: Suora lainaus tarkoittaa sitä, että lainataan toisen henkilön sanoja suoraan. Lainauksen ympärille tulevat lainausmerkit, ja lainauksen edessä oleva pilkku tai piste laitetaan lainausmerkkien sisään.

Esimerkki: ”Minä rakastan jäätelöä”, sanoi Anna.

2. Vuorosanat: Kun kirjoitetaan vuorosanoja, puhujan sanat ympäröidään lainausmerkeillä. Puhujan sanoiden ja toiminnan välissä oleva pilkku tai piste laitetaan lainausmerkkien sisään.

Esimerkki: ”Hei, mitä kuuluu?”, kysyi Tomi.

3. Sitaatit: Sitaatit käyttävät samoja merkkejä kuin suora lainaus, mutta ne eivät ole kirjaimellisia lainauksia. Niiden tarkoituksena on osoittaa, että kyseinen ilmaus on otettu suoraan jostakin tekstistä tai lähteestä.

Esimerkki: Klassikkojumppa on erinomainen tapa ”sivuuttaa stressiä ja laskea verenpainetta”, kirjoittaa terveyslehti.

4. Ironia ja käsitteellinen käyttö: Lainausmerkkiä voidaan käyttää ilmaisemaan ironiaa tai sarkasmia. Ne voidaan myös käyttää käsitteellisesti korostamaan tiettyä sanaa tai ilmausta.

Esimerkki: En tiennytkään, että tänään pitäisi ”tekstiviestien vastauspäivä”.

Yhteenveto

Lainausmerkit ovat tärkeitä kirjallisessa tekstissä, sillä niiden avulla voidaan erottaa suora lainaus muusta kirjoitetusta tekstistä, ilmaista ironiaa tai sarkasmia sekä korostaa tiettyä sanaa tai ilmausta. On tärkeää käyttää lainausmerkkejä oikein, jotta teksti on ammattimainen ja selkeä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *