kaksois lainausmerkit

By | 4 toukokuun, 2023

Kaksoislainausmerkit ovat yksi yleisimmistä kirjoitusmerkeistä, joita käytetään lainauksissa ja puheenvuoroissa. Ne erottavat lainatun tekstin tai puheenvuoron tekstistä, jota kirjoittaja itse tuottaa.

Kaksoislainausmerkit näyttävät kahdelta yhdensuuntaiselta viivalta (” ”), ja niitä käytetään usein englanninkielisessä kirjoituksessa. Suomenkielisessä kirjoituksessa käytetään yleensä eri merkistöä, kuten heittomerkkejä (’ ’) tai lainausmerkkejä (” ”).

Kaksoislainausmerkkejä käytetään yleisesti esimerkiksi seuraavissa yhteyksissä:

1. Lainausten merkitsemiseen
Kun lainataan jonkun toisen tekemää lausetta tai sanomaa, se merkitään usein kaksoislainausmerkeillä. Esimerkiksi: ”Helsinki on Suomen pääkaupunki”.

2. Puheenvuorojen merkitsemiseen
Kaksoislainausmerkkejä käytetään myös puheenvuorojen merkitsemiseen, kun kirjoitetaan puhekielellä. Esimerkiksi: ”Sanoitko juuri, että olet menossa leffaan?”.

3. Ironian merkitsemiseen
Kaksoislainausmerkkejä käytetään usein myös ironian merkitsemiseen. Esimerkiksi: ”Todella älykäs päätös”, kun oikeasti tarkoitetaan päinvastaista.

4. Tieteellisessä kirjoittamisessa
Tieteellisessä kirjoittamisessa kaksoislainausmerkkejä käytetään usein silloin, kun esitetään käsitteitä tai määritelmiä. Esimerkiksi: ”Termi ’sosiaalinen konstruktionismi’ viittaa näkemykseen, jonka mukaan sosiaalisen todellisuuden muodostavat ihmisten vuorovaikutus ja yhteisöllisyys.”

On kuitenkin hyvä huomioida, että eri kielissä käytetään eri merkistöjä lainausmerkeissä. Esimerkiksi suomenkielisessä kirjoittamisessa käytetään lainausmerkkejä (” ”) ja heittomerkkejä (’ ’), kun taas ruotsinkielisessä kirjoittamisessa käytetään yksinkertaisia lainausmerkkejä (”) ja kaksoispisteitä (’).

Kaksois- tai heittomerkkejä käytetään myös monissa muissa kieli- ja kulttuuriryhmissä. Monissa Aasian maissa käytetään esimerkiksi koukeroisia lainausmerkkejä.

Kaiken kaikkiaan kaksois- tai yksinkertaisia lainausmerkkejä käytetään laajalti kirjoittamisessa ja kommunikoinnissa, ja ne ovat tärkeitä keinoja tuoda esiin lainausta, ironiaa tai puheenvuoroa kirjoituksessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *