kaksinkertaiset lainausmerkit

By | 3 toukokuun, 2023

Lainausmerkit ovat kirjoituksessa tärkeä keino merkitä suoria lainauksia ja korostaa sanoja tai ilmaisuja. Lainausmerkkejä käytetään yleisesti suomenkielessä, mutta joillekin saattaa olla epäselvää, miten niitä tulisi käyttää. Tässä artikkelissa keskitytään erityisesti kaksinkertaisiin lainausmerkkeihin.

Kaksinkertaiset lainausmerkit ovat yleisimmät suomenkielisessä kirjoituksessa. Niitä käytetään ensisijaisesti, jos lainausmerkit eivät ole osa suoraa lainausta. Tämä sisältää esimerkiksi lainausmerkkeihin laitettavat sanat tai ilmaisut, joilla on tietty merkitys tai jotka ovat nimityksiä.

Jos sana tai ilmoitus lainataan tekstissä suorana lainauksena, tulee käyttää yksinkertaisia lainausmerkkejä. Kaksinkertaisia lainausmerkkejä tulee käyttää silloin, kun sana tai ilmoitus lainataan epäsuorana lainauksena. Esimerkiksi;

– ”Hänen mielestään se oli ’mielenkiintoinen’ kokemus.” (Käytetään kaksinkertaisia lainausmerkkejä, koska ilmausten merkitys on tärkeä.)
– ”Hän sanoi, että oli ’palaamassa aikaisin kotiin’.” (Käytetään kaksinkertaisia lainausmerkkejä, koska ilmaisu ei ole suora lainaus.)
– ”Tämä on ’uusi’ ja ’parannettu’ versio tuotteesta.” (Käytetään kaksinkertaisia lainausmerkkejä, koska ilmaisuilla on erityinen merkitys.)

Kaksinkertaisia lainausmerkkejä voidaan käyttää myös erityisten merkitysten korostamiseen. Tämä korostus voi olla kielteinen tai myönteinen. Esimerkiksi;

– ”Hän oli ’ystävällinen’ minulle.” (Käytetään kaksinkertaisia lainausmerkkejä, jotta ilmaisun teeskentely tulee selkeäksi.)
– ”Hänen piti olla ’työskentelemässä’ mutta löysin hänet tupakoimassa ulkona.” (Käytetään kaksinkertaisia lainausmerkkejä, jotta negatiivinen käsitys toiminnasta ilmenee.)

Lopuksi, kaksinkertaiset lainausmerkit voivat myös olla tärkeitä silloin, kun piirretään huomiota siihen, että esillä oleva ilmaisu tai sana on jonkinlaista lainausta tai vieraan kielen sanaa. Tämän merkityksen voi aistia seuraavasta lauseesta;

– ”Tämä on minun ’piece de resistance’.” (Käytetään kaksinkertaisia lainausmerkkejä, jotta tiettyjen sanojen alkuperä tulee hyvin esiin.)

Yhteenvetona voidaan todeta, että kaksinkertaisia lainausmerkkejä käytetään silloin, kun ilmaus ei ole suora lainaus. Samalla kaksinkertaisilla lainausmerkeillä voidaan tuoda esiin ilmaisun erityinen merkitys, joka voi olla kielteinen tai myönteinen. Tärkeää on muistaa, että kaksinkertaisia lainausmerkkejä ei tule käyttää suorana lainauksena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *