kahden lainausmerkit peräkkäin

By | 2 toukokuun, 2023

Lainausmerkit ovat yksi tärkeimmistä kirjoittamisen työkaluista. Niitä käytetään ilmaisemaan suoria lainauksia, mutta myös käsitteitä, jotka eivät ole aivan selvästi todistettuja tai jotka halutaan korostaa. Kahden lainausmerkin käyttö peräkkäin on harvinaista, mutta sitäkin tärkeämpää hallita oikein.

Joskus saattaa olla tarpeellista käyttää kahta lainausmerkkiä peräkkäin ilmaistakseen todella korostetun käsitteen. Esimerkiksi joku saattaa todeta: ”Tämä on todellinen ’totta puhuen’ -juttu!” Tässä käytetään kahta lainausmerkkiä, jotta ilmaistun käsitteen erityislaatuisuus ja tärkeys korostetaan erityisen vakuuttavalla tavalla.

Toinen syy käyttää kahta lainausmerkkiä voi olla silloin, kun kirjoitetaan jostakin nimityksestä, joka on epävirallinen tai jonka pätevyys ei ole aivan selvä. Esimerkkinä voisi olla nimitys ”tiede”, joka on laajalti käytössä, mutta ei välttämättä ole aivan yhtä selkeä käsite kuin monet luulevat. Voitaisiin siis todeta: ”Tämä ei ole ’tiedettä’ sanan varsinaisessa merkityksessä.”

On kuitenkin tärkeää käyttää kahta lainausmerkkiä peräkkäin vain silloin, kun se on todella tarpeellista. Liiallinen lainausmerkkien käyttö voi tehdä tekstistä sekavan ja hankalalukuisen. Siksi onkin hyvä pitää mielessä, että lainausmerkkejä käytetään yleensä vain yhden kerran sanan tai käsitteen esittämiseen.

Kaikkiaan kahden lainausmerkin käyttö peräkkäin on yksi kirjoittamisen hienouksista, joka voi tehdä tekstistä todella vaikuttavan, jos sitä käytetään oikein. Sen sijaan, että liioitellaan lainausmerkkien käytössä, on hyvä miettiä tarkkaan, mitä haluaa näillä merkeillä ilmaista ja käyttää niitä harkitusti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *