jyu kirjallisuus novellien nimet lainausmerkeissä

By | 1 toukokuun, 2023

Jyväskylän yliopiston Kirjallisuustieteen laitoksessa on tehty mielenkiintoista tutkimusta novellien nimistä. Tutkimus kattaa yli 500 suomalaisen novellin nimet vuoden 2000 jälkeen. Tutkijat huomasivat, että nimet ovat osa novellia ja ne voivat joko houkutella tai torjua lukijaa.

Tutkimuksesta selvisi, että novellien nimissä käytetään paljon lainausmerkkejä. Lainausmerkit voivat antaa nimelle erilaisen merkityksen ja korostaa tiettyä sanaa tai ilmausta. Esimerkiksi nimessä ”Lumoava nainen” lainausmerkit korostavat sanan lumoava merkitystä ja antavat novellille tietynlaisen tunnelman.

Toisaalta lainausmerkkien käyttö voi myös hämmentää lukijaa, jos sanat tai ilmaukset eivät ole tuttuja. Ristiriitaiset nimet, kuten ”Iloinen suru” tai ”Surullinen ilo”, voivat herättää kiinnostusta, mutta myös epävarmuutta siitä, mitä novelli oikeastaan käsittelee.

Novellin nimellä on suuri merkitys siinä, kuinka se nähdään ja ymmärretään. Nimellä voidaan luoda ennakko-odotuksia tai hämmentää lukijaa. Tämän takia nimivalinta on tärkeä osa novellin kirjoittamista ja julkaisua.

Jyväskylän yliopiston Kirjallisuustieteen laitoksen tutkimus antaa hyvän katsauksen suomalaisen novellikirjallisuuden nimistöön ja sen vaikutuksesta lukijaan. Se osoittaa, että nimivalinnan merkitystä ei kannata aliarvioida. Lainausmerkkejä voi käyttää novellien nimissä hyvinkin tarkoituksella, jotta lukija ymmärtää novellin teeman ja henkilöiden tunteet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *