isot kirjaimet lainausmerkit kaksoispisteet pilkut ja pistee 4luokka harjoitus

By | 30 huhtikuun, 2023

Isot kirjaimet, lainausmerkit, kaksoispisteet, pilkut ja pisteet ovat tärkeitä kirjoitusmerkkejä suomen kielessä. Niiden käyttöä opetellaan jo alakoulussa, kuten neljännellä luokalla.

Isot kirjaimet ovat yksi merkittävimmistä kirjoitusmerkeistä. Niitä käytetään lauseiden alussa, nimien ja paikkojen yhteydessä sekä tärkeissä otsikoissa. On tärkeää muistaa, että iso kirjain ei tarkoita automaattisesti suurta merkitystä, vaan se on vain kirjoitusmuodon sääntö. Esimerkiksi lauseen aloitus kirjoitetaan isolla kirjaimella, vaikka se ei olisi tärkein sana kyseisessä lauseessa.

Lainausmerkkejä käytetään ilmaisemaan suoraa puhetta tai lainauksia. Kirjoitettaessa suora puhe lainausmerkkien sisälle merkitään, kuka puhuu ja mitä hän sanoo. Esimerkiksi: ”Minä olen nyt väsynyt”, sanoi Pekka. Lainaukset voivat olla myös kirjallisuutta tai muiden teoksia, joita käsitellään esimerkiksi koulussa.

Kaksoispisteitä käytetään erityisesti silloin, kun lauseen jatkona on selventävä lisäys, kuten elokuvissa. Esimerkiksi: ”Tunsitko sen miehen, joka oli pienen romanialaisen kaupungin pormestarina? Hän toi esille kaupungin puistot ja muut viheralueet.” Ilman kaksoispistettä lause ei olisi niin selvä, mikä puistoja tarkoitetaan.

Pilkku on yksi tärkeimmistä kirjoitusmerkeistä, sillä sen avulla lauseista tulee selkeitä ja ymmärrettäviä. Pilkulla erotellaan eri sanojen välillä olevat tauot, lauseet toisistaan ja selitetään myös, kenestä tai mistä puhutaan. Esimerkiksi: ”Ostin tänään uuden pyörän, mutta sitä ei tarvitse vielä korjata.”

Piste on viimeinen kirjoitusmerkki, joka merkitsee lauseen loppua. Piste löytyy monista paikoista, mutta yleensä sen kanssa on hyvä muistaa, että lauseessa on vain yksi pääaihe ja yksi verbi. Myös lyhenteissä käytetään pistettä, esimerkiksi: esim. (esimerkiksi).

Neljännen luokan oppilaat opettelevat näitä kirjoitusmerkkejä, ja heillä onkin jo hyvä käsitys siitä, miten ne toimivat. Opettajat puhuvat yleensä selkeästi ja käyttävät esimerkkejä, jotta oppilaat ymmärtävät, miten jokainen kirjoitusmerkki käytännössä toimii.

Kaikkien kirjoitusmerkkien käyttö on tärkeää, koska ne selkeyttävät lukemista ja auttavat tekstin ymmärtämisessä. On hyvä pitää ne mielessä niin koulussa kuin arkisessa kirjoittamisessakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *