haka lainausmerkki

By | 25 huhtikuun, 2023

Haka lainausmerkki on tärkeä osa kirjoitettua kieltä. Sitä käytetään ilmaisemaan, että tietyt sanat, lauseet tai osat tekstistä on lainattu suoraan jostakin lähteestä. Lainausmerkkiä käytetään myös korostamaan tiettyjä sanoja, ilmaisuja tai nimiä.

Haka lainausmerkki on yleisesti käytetty merkki suomen kielessä, mutta sen käyttö saattaa herättää joitakin kysymyksiä. Onkin tärkeää tietää, milloin haka lainausmerkkiä tulee käyttää oikein ja miten sen käyttöä tulisi opetella.

Lainausmerkkien käyttö

Lainausmerkkiä käytetään yleensä silloin, kun sanat tai lause on lainattu suoraan jostain lähteestä. Tällöin lause tai sana laitetaan lainausmerkkien sisään, jolloin sen alkuperäisyys käy selväksi. Esimerkiksi:

”Tehtäväni on tehdä vailetta ilkeille killuille” – Outi Koivisto

Tämä lainaus kertoo, että lause on peräisin Outi Koiviston kirjasta tai puheesta. Samalla se korostaa lausetta ja osoittaa sen olevan tärkeä osa tekstiä.

Lainausmerkkejä voidaan käyttää myös korostamaan tietyt sanat tai ilmaisut. Tällä tavalla lainausmerkkiä voidaan käyttää esimerkiksi ironian, kyseenalaistamisen tai huomionkääntämisen keinona. Esimerkiksi:

Olen jo ”valuutalaskun” koko kevään tehnyt.

Tällä ilmaisulla puhuja viittaa jonkinlaiseen velanmaksuun tai säästökampanjaan, mutta korostaa samalla ilmaisun ironisuutta ja ironisuutta.

Oikeinkirjoitus ja muut seikat

Haka lainausmerkkiä käytetään vain silloin, kun lainaus on suora. Jos sanat on välitetty toisen henkilön kautta tai sanottu omalla tavalla, lainausmerkkejä ei tule käyttää. Esimerkiksi:

Minun ystäväni sanoi, että ”sinun pitäisi lukea enemmän”.

Tässä tapauksessa lause ei ole suora lainaus, koska se on puhutun kielen kautta välittynyt toiselle henkilölle.

Lainausmerkkien käyttö ei ole kuitenkaan niin yksinkertaista. Lainauksen alku ja loppu merkitään lainausmerkeillä, mutta välipiste ja muut kirjoitusmerkit saattavat olla paikallaan myös lainauksen sisällä. Esimerkiksi:

”Sinun pitäisi lukea enemmän…”, sanoi ystäväni.

Tässä tapauksessa lainauksen lopussa on kolme pistettä, jotka ilmaisevat lauseen päättymistä. Tätä merkkiä kutsutaan myös jatkopisteiksi, ja niitä käytetään silloin, kun lauseen loppu on jätetty pois. Muut kirjoitusmerkit käytetään samalla tavalla kuin normaalisti, eli ne merkitään lainausmerkkien sisään.

Yhteenveto

Haka lainausmerkki on tärkeä osa kirjoitettua kieltä. Se auttaa ilmaisemaan, että tietyt sanat, lauseet tai osat tekstistä on lainattu suoraan jostakin lähteestä. Lainausmerkkiä käytetään myös korostamaan tiettyjä sanoja, ilmaisuja tai nimiä. On tärkeää muistaa, että haka lainausmerkki tulee käyttää vain silloin, kun lainaus on suora. Jos sanat on välitetty toisen henkilön kautta tai sanottu omalla tavalla, ei lainausmerkkejä tule käyttää. Kirjoitus- ja muut merkit merkitään lainausmerkkien sisään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *