excel sisäkäiset lainausmerkit

By | 8 heinäkuun, 2023

Excelissä sisäkäiset lainausmerkit tulevat usein tarpeeseen, kun halutaan viitata soluun tai alueeseen, jonka sisältö sisältää lainausmerkkejä tai muita erikoismerkkejä. Näitä merkkejä voi olla esimerkiksi tekstiriveillä tai kaavoissa. Tässä artikkelissa käsitellään tarkemmin, miten sisäkäisiä lainausmerkkejä käytetään ja miksi niitä tarvitaan.

Sisäkäiset lainausmerkit ovat erityyppisiä lainausmerkkejä (” tai ‘), joita käytetään sisäkkäin. Niitä tarvitaan, kun solun tai alueen sisältö sisältää lainausmerkkejä tai muita erikoismerkkejä. Normaalisti Excel tulkitsee lainausmerkit merkeiksi, jotka osoittavat tekstin tai kaavan alkua ja loppua. Esimerkiksi jos soluun kirjoitetaan tekstiä kuten ”Hello, world!”, Excel tulkitsee lainausmerkit osana tekstiä eikä kaavan määrittelijöinä. Jos halutaan saada lainausmerkit mukaan solun sisältöön, tulee käyttää sisäkäisiä lainausmerkkejä.

Sisäkäisten lainausmerkkien käyttäminen Excelissä on helppoa. Jos halutaan lisätä tekstiä soluun, joka sisältää lainausmerkit, tulee käyttää kahden eri tyyppistä lainausmerkkiä. Esimerkiksi, jos halutaan lisätä soluun teksti ”He said ’Hello!'”, voi käyttää kahta eri tyyppistä lainausmerkkiä: ”He said ’Hello!’”. Tällöin Excel tulkitsisi molemmat lainausmerkit tekstiin kuuluvina eikä kaavan määrittelijöinä.

Samaa periaatetta voidaan soveltaa myös kaavoissa, joissa käytetään sisäkäisiä lainausmerkkejä. Esimerkiksi funktion CONCATENATE avulla voi yhdistää useamman tekstin siten, että sisältöön sisältyvät lainausmerkit säilyvät. Funktion CONCATENATE sisäkäisten lainausmerkkien kanssa voisi näyttää esimerkiksi tältä: =CONCATENATE(”He said ’”, A1, ”’”). Tässä tapauksessa A1 on viittaus toiseen soluun, joka sisältää tekstin ’Hello!’. Nyt funktion tulos olisi ”He said ’Hello!'”.

On tärkeää huomata, että sisäkäiset lainausmerkit tulee huomioida myös muissa Excelin toiminnoissa, kuten muotoiluissa ja ehto- ja lajittelukaavoissa. Tarvittaessa sisäkäisiä lainausmerkkejä voi myös välttää käyttämällä muita erikoismerkkejä, kuten kaksoispisteitä (:), merkkiä soodaa (&) tai INDEKS- ja HAKU-funktioita.

Sisäkäisten lainausmerkkien käyttö Excelissä on välttämätöntä, kun halutaan viitata soluihin ja alueisiin, joiden sisältö sisältää lainausmerkkejä tai muita erikoismerkkejä. Oikeanlainen käyttö mahdollistaa tekstin ja kaavojen oikean tulkinnan ja vähentää virheiden riskiä. Seuraamalla näitä ohjeita voi käyttää sisäkäisiä lainausmerkkejä tehokkaasti Excelissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *