erimuotoiset lainausmerkit

By | 21 huhtikuun, 2023

Lainausmerkit ovat tärkeä osa kirjoitusta ja niitä käytetään yleisesti merkitsemään lainauksia tai korostamaan sanoja tai ilmaisuja. On olemassa erilaisia lainausmerkkejä, joita voidaan käyttää eri kielissä ja kulttuureissa.

Suomessa käytetään yleisesti kulmikkaita lainausmerkkejä (” ”) sekä lainausmerkkiä (’) ja kaksinkertaista lainausmerkkiä (”). Kulmikkaat lainausmerkit ovat yleensä käytössä, kun halutaan merkitä suoria lainauksia. Esimerkiksi: ”En voi tulla, sillä minulla on kiire.” Kulmikkaita lainausmerkkejä käytetään myös usein merkitsemään nimityksiä. Esimerkiksi: ”Kotona minulla on neljä kissaa.”

Lainausmerkki (’) ja kaksinkertainen lainausmerkki (”) ovat yleisesti käytössä, kun halutaan korostaa sanoja tai ilmaisuja. Esimerkiksi: Hänen mielestään tämä oli ’aivan huikea’ suoritus. Tällöin lainausmerkit korostavat kyseistä ilmaisua, joka on merkitty poikkeavaksi tai erityisesti huomioitavaksi.

On hyvä muistaa, että eri kielissä lainausmerkkejä käytetään eri tavalla. Esimerkiksi englannin kielessä käytetään yleisesti kahdeksanmuotoisia lainausmerkkejä (“ ”) ja yksinkertaisia lainausmerkkejä (’) suoran lainauksen merkitsemiseen.

Joskus lainausmerkkejä käytetään myös lähteen merkitsemiseen. Tällöin on yleensä käytössä erityinen lainausmerkki, esimerkiksi ” (kaksoisnapa). Tämä lainausmerkki ilmaisee, että kyseessä on tietty lähteen mukaan merkitty lainaus.

Lainausmerkkien käytössä on hyvä muistaa, että ne on merkittävä oikein ja selkeästi. Lainausmerkit voivat nimittäin antaa tekstillä aivan uuden merkityksen tai vääristää sitä kokonaan, jos ne on merkitty väärin. Onkin tärkeää pysyä tarkkana ja käyttää lainausmerkkejä sopivissa yhteyksissä ja oikein merkittyinä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *