elokuvan nimi lainausmerkit

By | 20 huhtikuun, 2023

Elokuvan nimi on tärkeä osa elokuvan markkinointia, sillä se herättää katsojan mielenkiinnon ja kertoo jo ennen elokuvan katsomista millaisesta elokuvasta on kyse. Elokuvan nimeämisessä on tiettyjä periaatteita, joita noudatetaan, mutta sääntöjä voidaan myös rikkoa.

Useimmiten elokuvan nimi kirjoitetaan lainausmerkeissä, jolloin se erottuu selkeämmin muusta tekstistä ja välttyy sekaannuksilta. Lainausmerkkien käyttämisessä on tärkeää muistaa, että ne merkitsevät nimen kuuluvan elokuvaan, eikä esimerkiksi kertojan puheeseen tai jonkun henkilön lausahdukseen.

Elokuvan nimeämisessä tavoitteena on löytää nimi, joka herättää katsojan kiinnostuksen ja kertoo elokuvan sisällöstä. Usein nimi koostuu vain muutamasta sanasta, jolloin se on selkeä ja helppo muistaa. Nimen on myös oltava alkuperäinen, jotta se erottuu muista saman genren elokuvista.

Monesti elokuvan nimenä käytetään hahmon, tapahtuman tai paikan nimeä. Esimerkiksi elokuvassa ”Harry Potter ja viisasten kivi” nimi kertoo jo ennen katsomista, että kyseessä on fantasiaelokuva, jossa seurataan taikuripoika Harry Potteria hänen ensimmäisen vuoden aikana Tylypahkan taikakoulussa. Hahmon nimen käyttäminen nimenä myös herättää katsojan kiinnostuksen, sillä Harry Potter on jo monen tiedossa oleva hahmo.

Lainausmerkeissä oleva nimi voi myös olla metafora tai sanaleikki. Esimerkiksi elokuva ”Hulluna Saraan” ei kuvaa suoraan elokuvan sisältöä, vaan viittaa henkilöön nimeltään Sara, joka saa miehet hulluksi. Tällainen nimi voi herättää katsojan kiinnostuksen ja jättää tämän arvuuttelemaan, millaisesta elokuvasta oikein on kyse.

Elokuvan nimen voi myös vaihtaa eri kielille, jolloin sen sanoma muuttuu hieman. Esimerkiksi elokuva ”The Shawshank Redemption” käännettiin suomeksi nimellä ”Kadotettu” ja ruotsiksi nimellä ”Nyckeln till frihet”. Vaikka nimessä onkin pieni ero, niin se vaikuttaa siihen millaisesta elokuvasta on kyse.

Jotkut elokuvat ovat myös tunnettuja siitä, että niillä ei ole ollenkaan nimeä. Esimerkiksi Stanley Kubrickin elokuva ”Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb” on tunnettu nimettömyydestään, sillä sen nimestä ei varmasti jää epäselvyyttä siitä, mistä elokuvassa on kyse.

Kaiken kaikkiaan elokuvan nimi on tärkeä osa elokuvan markkinointia ja sen arvoa ei pidä aliarvioida. Lainausmerkeissä oleva nimi kertoo jo ennen elokuvan katsomista, mikä elokuva on kyseessä ja herättää katsojan kiinnostuksen nähdä se. Elokuvan nimessä ei ole vain kyse nimivalinnasta, vaan sen tulee kertoa elokuvan sisällöstä ja erottua muista saman genren elokuvista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *