alfred rosenberg lainausmerkki

By | 18 huhtikuun, 2023

Alfred Rosenberg oli natsihallinnon keskeinen hahmo ja kansallissosialistisen puolueen jäsen. Hänen asemaansa kuului erityisesti natsi-ideologian kehittäminen ja sen levittäminen. Rosenberg oli myös yksi natsihallinnon johtohenkilöistä, joka sai kuolemanrangaistuksen sotarikoksista toisen maailmansodan jälkeen.

Rosenbergin natsi-ideologian keskeisiä elementtejä olivat rasismi ja antisemitismi. Hän oli myös vahvasti nationalistinen ja halusi edistää saksalaisten rotuylpeyttä ja kansallista yhtenäisyyttä. Rosenbergin mukaan juutalaiset olivat saksalaisen rotunsa vihollisia ja heidän olisi poistuttava Saksasta.

Yksi Rosenbergin vaikutusvaltaisimmista teoksista oli hänen vuonna 1930 julkaisemansa kirja Der Mythus des 20. Jahrhunderts (20. vuosisadan myytti). Teos käsittelee natsi-ideologian keskeisiä teemoja ja nousi nopeasti keskeiseksi teokseksi natsien piirissä. Rosenberg kirjoittaa teoksessaan muun muassa, että kristinusko on saksalaisten rotuun sopimaton ja että sen tilalle pitäisi luoda uusi, pakanallinen uskonto.

Vaikka Rosenberg oli natsihallinnon johtohenkilöitä, hänen asemansa oli usein kiistanalainen. Joissain piireissä häntä ei pidetty tarpeeksi radikaalina, kun taas toiset natsit pitivät hänen ideologiaansa liian äärimmäisenä. Rosenbergin asema kokosi kritiikkiä myös siksi, että hän ei pärjännyt hyvin käytännön hallintotehtävissä.

Toisen maailmansodan jälkeen Rosenberg pidätettiin ja häntä syytettiin sotarikoksista. Hänet tuomittiin kuolemaan ja hirtettiin vuonna 1946. Rosenbergin toiminta ja ideologiset ajatukset ovat jättäneet syvän jäljen maailmanhistoriaan, ja hänen ajatuksiaan käytetään yhä esimerkkeinä radikaalista äärinationalismista ja kristinuskon vastaisuudesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *