ajatus lainausmerkit

By | 16 huhtikuun, 2023

Ajatus lainausmerkit – tarkoitettu korostamaan

Ajatus lainausmerkit ovat merkkiaineiston joukossa melko yleinen näky. Lainausmerkkejä käytetään usein korostamaan pätkiä tekstistä, jotka ovat erityisen tärkeitä tai joilla halutaan tuoda esiin tiettyjä merkityksiä. Ajatus lainausmerkkien käyttö on kuitenkin monille edelleen epäselvää. Mitä ajatus lainausmerkit tarkoittavat ja missä tilanteissa niitä tulisi käyttää?

Ajatus lainausmerkit ilmaisevat suoraa lainausta

Ajatus lainausmerkkien tehtävä on ilmaista suoraa lainausta. Kun tekstissä käytetään ajatus lainausmerkkejä, tarkoitus on viitata suoraan jonkin henkilön tai lähteeseen sanomisiin tai kirjoituksiin. Lainausmerkit ovat eräänlainen tekstiin kirjoitettu viesti siitä, että se mitä lainausmerkkien sisällä lukee, ei ole kirjoittajan omaa tekstiä, vaan suora lainaus joltain toiselta.

Esimerkiksi: ”Elämä on matka, ei määränpää”, sanoi kuuluisa filosofi. Tässä lainausmerkkien sisällä oleva tekstinpätkä ilmaisee suoraan, mitä kuuluisa filosofi sanomisensa mukaan on todennut. Ilman lainausmerkkejä virke voisi olla esimerkiksi: Elämä on matka, ei määränpää. Tämä lause kuitenkaan ei ilmaise, että jonkin henkilön sanomana olisi kyseessä.

Ajatus lainausmerkkien käyttö on kuitenkin perusteltua vain silloin, kun halutaan ilmaista suora lainaus. Jos esimerkiksi vain korostaa tiettyjä sanoja tai ilmauksia, kuten ”tämä on todella tärkeää”, ajatus lainausmerkkejä ei tarvita.

Huomioihan myös, että lainausmerkit ovat yleensä käytössä vain silloin, kun kyseessä ovat sanat, sitaatit tai lyhyet ilmaukset. Jos haluaa lainata pidemmän tekstin pätkän, esimerkiksi muutaman kappaleen, on parempi käyttää erillistä lainausmerkkejä.

Yhteenveto

Ajatus lainausmerkit ovat tärkeä työkalu tekstissä, kun halutaan ilmaista suora lainaus tietystä henkilöstä tai lähteestä. Hyödyntäessään ajatus lainausmerkkejä on kuitenkin tärkeää huomioida niiden käyttötarkoitus – lainausmerkit eivät ole yleinen tapa korostaa tärkeitä ilmauksia tai sanoja. Pidempien tekstinpätkien lainaamisessa puolestaan kannattaa käyttää erillistä lainausmerkkejä, eikä ainoastaan ajatus lainausmerkkejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *